Translate

dilluns, 8 d’octubre del 2012

El pas del temps




El pas del temps fa que les fulles caiguin i ens fa pensar en que tot passa i res es queda.
L'home vol deixar impremta del seu pas en aquest mon i ja en l'antiguitat deixa pintures a les coves, a l'escriptura, a les construccions, als mateixos maons o catedrals tenen marques del picapedrers.
Ara a les parets, els grafits, els papers empegats que el temps els desenganxa.Els fills son també part d'aquesta imprenta que volem deixar i voldríem que fossin perfectes.

Dons, NO el temps passa i res queda, en tres generacions els nostres noms cauran i com les fulles pot ser renaixerem .Aquest curt temps mirem de fer-ho bé i tal vegada no ens caldrà repetir el curs. Siguis com el riu i flueix en la vida com els altres que tens al costat.(Es deu apropar tots Sants i m' he tornat sensible) Aniré a comprar castanyes i Panellets i una mica de vi dolç per passar el mal trago.

dissabte, 6 d’octubre del 2012

Les Espardenyes


 Algun dia al mercat les trobem les espardenyes.
Algunes fetes amb l'espart (de aqui els bé el nom) planta resistent que permet trenar la i els brots endurits i secats s'acomoden als peus i fan mes fàcil caminar.
Mes tard als temps de batre, al anar als camps de vegades mullats i que feien que l'espart moll perdés la seva consistencia, aparegueren les de cuir, de vegades clavetejat, amb sivelles, que encara  recorden temps de collita, de segar i batre, de falç i dalles.
Recordo també l'avi Jaume , amb les vaques, tot mullin amb un taburet de fusta de tres peus (doncs així sempre estava dret i ferm), recordo la cua de vaca lligada per tal de que al moure's no li tirés la galleda , el fet de mollar me la cara amb la mà molla amb llet (cosa que ens irritaba molt) i també com més no dels esclops, de fusta, per tal de que l'humitat no es posés als peus.
  Al nord, els esclops eren negres,Aquí s'hi tornaben sols, ja que les plantofades de les vaques feien que la fusta prengues la fortor dels excrements donant un color de fusta envellida i ronyosa, de vegades amb escletxes . A dins els peus no anaben sols, estaben coberts amb sabatilles, sabates que es
mostraben fora del estable i que feien que els socs es quedessin a dins mes temps que els propis animals (vaques) i duressin molts i molts anys, envellint com el propietari.
Avui en dia ens queda el record de que si et diuen que si "Fulano" porta espardenyes, vol dir que es planer, que està prop del sol (terra) que pot ser sigui simple , però que també es sincer, que es fica al nivell de la gent, es ha dir que viu normalment en un mon que es cada vegada el menys normal dels mons.